Soling

Soling er en seilbåt som ble tegnet av en av Norges mest kjente båtkonstruktører, Jan Herman Linge, i 1965. De første fire båtene ble bygd for 1966-sesongen. På IYRU møtet i 1968 ble Soling valgt til å benyttes under Sommer-OL 1972.

Det første verdensmesterskapet i Soling ble arrangert i København i 1969. Det var med 97 båter fra 17 land. Paul Elvstrøm fra Danmark ble den første verdensmester i klassen. Buddy Melges og Paul Elvstrøm som dominerte klassen i de første årene møttes i Kiel i OL i 1972. Melges vant og ble dermed den første olympiske mester i klassen. Soling var på det olympiske programmet til og med Sommer-OL 2000 i Australia.

Linge tegnet også en mindre båt, Yngling, som er beslektet.

Soling X

Seilsesongen er i gang igjen, og det gjelder også for det lokale Solingmiljøet i Asker Seilforening. Miljøet startet i Asker på slutten av 1990 tallet hos Jan Herman Linge på Munkesletten, og har etter hvert knyttet seg til Asker Seilforening sine tirsdagsregattaer. Flåten består av eldre og nyere Solinger.

En båt med meget gode seilegenskaper:
Dette er det gode alternativet for ”voksne” som ønsker å seile regatta med en kjølbåt som har meget gode seilegenskaper og er enkel å håndtere og relativt rimelig i innkjøp. De fleste seiler Nasjonal Klasse som i hovedprisnipp betyr at mannskapet sitter normalt uten å ri ned båten med ri-vester hengende på båtripa og båten ligger permanent på vannet med bunnstoff. 1 båt seiler for tiden etter Internasjonal Klasse hvor det tillates at båten står på land, mer avansert seiltrimming og det benyttes ri-vester.

Seiling/regattaer:
Flere av de lokale Solingene deltar jevnlig i det årlige Norgesmesterskapet som for det meste arrangeres knyttet til det store og populære Solingmiljøet i Vestfold. Ellers deltar Solingklassen i Tirsdagsregattaene som  har utgangspunkt fra Blakstadtangen.

Nettsteder med ytterligere informasjon:
- Asker & Bærum Solingklubb (ingen lenke)
- Norsk Solingklubb (ingen lenke)

Ønsker du å bli en del av dette miljøet, ta kontakt med:
Erling Nielsen i Asker & Bærum Solingklubb på e-post: soling@ikx.no

279foto_1.jpg